Fahey/McLane Residence Halls

on Tuck Mall at Dartmouth College

Hanover, New Hampshire

The new Fahey/McLane Residence Halls on Tuck Mall were designed by Atkins Olshin Lawson-Bell of Philadelphia. These two halls joined by a well appointed and comfortable two story common gathering space are designed in the Dartmouth tradition of quality materials, distinct Dartmouth architecture, enhanced by the outstanding design talents of this fine firm, and so designed utilizing LEED accreditation design standards of sustainability. As is the case in each Dartmouth College capital improvement project, the Tuck Mall Residence Halls were designed and built anticipating 100 years of use by the students and staff at Dartmouth.

This project earned a Gold LEED rating from USGBC, making it one of the first to enjoy that prestigious accolade.

The 70,000 square foot residence hall complex was designed to accommodate 160 student beds, common spaces, and utility areas.

Constructed as a masonry bearing pre-cast concrete plank structure, the facility is enveloped with an exterior wall section comprising polyurethane spray foam insulation, appropriate air cavity and drainage plane, and a Dartmouth college blend brick and granite exterior. 

The roof is a raised-rib copper sloped/gabled roof finely appointing the brick exterior and providing the 100 year service life Dartmouth requires of their architects and engineers.

The wonderfully landscaped grounds are designed by Saucier & Flynn and tout a LEED approved rain garden for on site filtering of rain and storm water run-off.

The many grand attributes of this site and building gave PML Project Management the envious privilege of managing a project delivery process that few ever have opportunity to participate in.